ΜΕΛΙ
Η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.Το νέκταρ αποτελούσε την τροφή των αθάνατων Ολύμπιων Θεών. Το μέλι είναι το μοναδικό τρόφιμο που δεν χαλάει, αλλά συντηρεί και άλλα τρόφιμα.Έχει αντιμικροβιακή δράση εξωτερικά (επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων και δερματικών παθήσεων με έμπλαστρα και καταπλάσματα) και εσωτερικά (έλκος στομάχου, αναπνευστικά νοσήματα), έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ενισχύει τοανοσοποιητικό σύστημα και είναι το καλύτερο αντιβηχικό. Έχει πολλές ακόμη ευεργετικές δράσεις όπως τονωτική, καρδιοπροστατευτική, ηπατοπροστατευτική, υπακτική (βοηθά τη λειτουργία του εντέρου), επουλωτική, ακόμη και καλλυντική. Πρέπει να τονιστεί η συμβολή του μελιούστην ολοκλήρωση της σωματικής και διανοητικής ανάπτυξης των παιδιών,που και μόνο γι αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.Για να ωφεληθούμε από το μέλι πρέπει να το τρώμε καθημερινά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
ΓΥΡΗ
Η Γύρη είναι το πληρέστερο διατροφικό συμπλήρωμακαι παράλληλη πηγή αντιοξειδωτικών, πρεβιοτικών και προβιοτικών. Περιέχει πρωτεΐνες (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην ιδανική αναλογία), σάκχαρα (αλλά όχι θερμίδες), βιταμίνες, ένζυμα, κλπ..
Βελτιώνει τησωματική και διανοητική λειτουργία, αυξάνει τηνικανότητα για εργασία, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία, ακόμα και την κατάθλιψη.
Προστατεύει τον προστάτη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία.
Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχές της θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο.
Μειώνει την κακή και αυξάνει την καλή χοληστερόλη,
Μειώνει την αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Χρησιμοποιείται κατά της παχυσαρκίας και κατά της νευρικής ανορεξίας.
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες.
Χρησιμοποιείται κατά της αναιμίας, των αλλεργιώνκαι κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μόνη ή σε συνδυασμό με βασιλικό πολτό,
Τονώνει την ερωτική διάθεση και αυξάνει τη γονιμότητα.
Προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου και έχει θετική επίδραση στη μακροζωία και την ευζωία.
Είναι απαραίτητη στους αθλητές για καλές επιδόσεις.
ΠΡΟΠΟΛΗ
Οι μέλισσες χρησιμοποιούν μία ουσία για να καλύψουν ρωγμές και τρύπες, όπως επίσης για να απολυμάνουν τα κελιά της κηρήθρας. Η ουσία αυτή λέγεται Πρόπολη. Η λέξη Πρόπολη (προ+πόλις) σημαίνει το μέσο υπεράσπισης της πόλης των μελισσών. Η Πρόπολη περιέχει περισσότερες από 300 διαφορετικές ουσίες. Χρησιμοποιείται για δύο χιλιετίες τουλάχιστον από την παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών και πριν μερικές δεκαετίες ανακαλύφθηκε εκ νέου από την δυτική ιατρική. Σήμερα για την Πρόπολη δημοσιεύονται περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα το χρόνο. Η πρόπολη θεραπεύει τα τραύματα των αναπνευστικών οργάνων (βρογχίτιδα, άσθμα), της στοματικής κοιλότητας και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή αγγεία. Επίσης, βοηθάει στηναντιμετώπιση του έλκους, σε προβλήματα του προστάτη και της εμμηνόπαυσης, στον τριχοφάγο, στις ραγάδες, στην απώλεια τριχώματος ,στα καψίματα, στα κρυοπαγήματα, στην ακμή, στις ελιές, στον έρπη, καθώς και στην θεραπεία και πρόληψη βλαβών από ακτινοβολίες. Καταπολεμά τα κρυολογήματα, τη γρίπη και τις ιώσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ
Ο Βασιλικός Πολτός είναι το αντίστοιχο του μητρικού γάλακτος για τις μέλισσες. Έχει θεαματικά αποτελέσματα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη διανοητική και σωματική τόνωση και ευεξίααλλά και στην ερωτική διάθεση. Έχει σημαντικότατη ευεργετική επίδραση στο μεταβολικό σύνδρομο (διαβήτης τύπου ΙΙ, υψηλή χοληστερόλη και λιπίδια, καρδιοπάθειες, αγγειοπάθειες, υψηλή αρτηριακή πίεση, κλπ) και σε ενδοκρινικές διαταραχές γενικότερα, σε αυτοάνοσα νοσήματα και αλλεργίες, στην εμμηνόπαυση και στην οστεοπόρωση. Δίνει υγεία και νεανική όψη στο δέρμα. Προάγει την αναγέννηση νευρικών κυττάρων και τα προστατεύει. Έχει ευεργετική δράση,ακόμη και θεραπευτική αξία σε αναιμία, ανικανότητα, άσθμα, διαβήτη, διάφορα είδη καρκίνου, έλεγχο βάρους, έκζεμα, έλκη, φλεγμονές και πολλές άλλες ασθένειες.
ΠΗΓΗ : ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Μ.Σ.Ε.)